top of page

Ter-Mite vinkkejä

Tälle sivulle on koostettu käytännön työskentelyvinkkejä Ter-Miten käyttöön

Miten Ter-Miteä käytetään?

Ter-Miteä on helppo käyttää. Murrettavaan kohteeseen porataan reikälinja tai reikäruudukko siihen kohtaan mistä kiven tai betonin halutaan halkeavan. Enemmän reikiä = pienempiä palasia.

Reikäkuvion suunnittelu kannattaa tehdä etukäteen. Fiksulla porauksella kohde saadaan rikottua helposti käsiteltäviin kappaleisiin. Kysy meiltä vinkkejä reikäkuvion suunnitteluun.

Muista, että kivellä tai betonilla tulee aina olla tilaa mihin haljeta. Reunasta aloittaminen on aina tehokkaampaa kuin keskeltä kappaletta mutta jos tilaa halkeamiselle on, isokin kappale halkeaa.

Älä työskentele kiireellä - muista, että reaktio ja halkeaminen kestää muutamasta tunnista useaan vuorokauteen riippuen materiaalista ja olosuhteista. Poikkeuksena sekoitus- ja reikientäyttövaihe, tämä on syytä hoitaa ripeästi koska prosessi alkaa heti kun aloitat sekoituksen!

Poraussuositukset

Porattavien reikien suositeltu halkaisija 27-51mm. Noin 25mm toimii mutta vaatii enemmän reikiä ja enemmän aikaa. Testeissä jopa alimitoitettu 20mm reikä 20cm välein toimi mutta vaati toista viikkoa rikkoakseen lohkareet.

Reiän suositeltu minimisyvyys 10 x reiän halkaisija (esim. 30mm terällä min 30cm).


Reikäväli murrettavasta materiaalista ja teräkoosta riippuva, ks suosituksemme taulukosta:

Selitys: esim. 0.8 H = 80% kappaleen läpi.
Menekki Kg/m3 riippuu siitä kuinka pieneksi kappale pitää rikkoa. 

Huom! älä kitsastele porauksessa, poraa mielummin liikaa reikiä ja jätä niitä tyhjiksi kuin liian vähän. Kaikki reiät auttavat ja varmistavat projektisi onnistumista. Murtuminen tapahtuu reiästä reikään.

 

Jos haluat siistin murtoreunan poraa haluttuun kohtaan tiuha rivi reikiä ja halkaise tämä reuna viimeiseksi.

Sekoittamisesta

Ter-Mite sekoitetaan huolellisesti mutta ripeästi puhtaaseen kylmään veteen ja kaadetaan reikiin välittömästi sekoittamisen jälkeen. Reaktio alkaa heti ja aine jämähtää kiinteäksi minuuteissa. Sekoita siis vasta kun reiät ovat täyttövalmiit. Käytä sekoittamiseen porakoneeseen kiinnitettävää laastivispilää. Älä käytä lasiastioita.

HUOM! mittaa vesi ensin ämpäriin ja kaada Ter-Mite veteen samalla sekoittaen.

 

Käytä kesällä mahdollisimman kylmää vettä.

Sekoitussuhde: ämpäriin 1.5ltr vettä ja 1 pussi Ter-Miteä, jos käytät kerralla vähemmän niin käytä 1 osaa vettä ja 3 osaa Ter-Miteä (painon mukaan). Kovalla helteellä voi sekoitussuhdetta muokata lisäämällä hieman enemmän vettä sekoitusvaiheessa. Tämä antaa hieman lisää työaikaa.

Poraussuositus.jpg

Käyttö helteellä

Jotta homma onnistuu hyvin helteelläkin niin suunnitele projekti etukäteen. Epäröintiin tai työkalujen etsintään ei ole aikaa kesken sekoituksen - huolehdi, että kaikki on valmiina ennen aloitusta. Omilla valinnoillasi helpotat työtäsi ja varmistat onnistumisen.

 

Aurinkoisella kelillä tai helteellä sekoita varjossa, toimi nopeasti ja käytä mahdollisimman kylmää vettä. On parasta toimia aamutuimaan, kun on vielä viileää, kohde on ehtinyt yön aikana jäähtyä eikä helle ole vielä alkanut - paras hetki täyttää reiät. Voit varautua seuraavan aamun täyttöön viilentämällä kohdetta jo etukäteen: peitä kohde vedellä kastellulla kankaalla (juuttikangas on hyvä vaihtoehto). Veden haihtuessa se viilentää kohdetta tehokkaasti. Jos kangas kuivahtaa niin kostuta se uudelleen. Peitä reiät myös täytön jälkeen ja kostuta kangasta sen kuivuessa, näin vältät kohteen ylikuumenemisen. Älä jätä kuivaa kangasta reikien päälle, kuumuus saattaa vahingoittaa sitä. Jos et jouda sitä kastelemaan niin peitä reiät tavallisella pressulla kankaan sijaan.

 

Huom! Älä oleile tai päästä muita reikien välittömään läheisyyteen, joskus kuumalla kelillä aine voi roiskahtaa reiästä paineella, kuten shampanjapullon korkki pullosta. Tätä kutsutaan ulospuhallukseksi. Muista siis työkennellessäsi käyttää suojalaseja jne.

Reikien täyttämisestä

1. Toimi ripeästi, varaa tratit ja muut työkalut etukäteen - sekoituksen jälkeen niiden etsimiselle ei ole enää aikaa.
2. Varmista ennen täyttöä (sekoittamista), että reiät ovat tyhjiä porausjätteistä
3. Täytä reiät aamutuimaan kun ilma ja kohde on vielä viileät. Huonoin ajankohta täyttää on keskipäivällä tai sen jälkeen kun aurinko on kuumentanut kohteen
4. Kun olet täyttänyt reiät, peitä ne. Paras materiaali on märkä juuttikangas, sitä saa esim. puutarhaliikkeistä. Märkä juuttikangas viilentää kohdetta, suojaa auringolta ja mahdolliselta ulospuhallukselta. Voit kastella kevyesti kangasta esim. vesiletkulla jos se näyttää kuivuvan auringossa nopeasti. Kevytpeitekin käy ulospuhallussuojaksi jos juuttikangasta ei ole saatavilla mutta sillä ei ole viilentäviä ominaisuuksia.

5. Kun reiät on täytetty älä enää oleskele reikien läheisyydessä ja estä lapsien ja kotieläimien sekä muiden asiaankuulumattomien pääsy paikalle.

Rei'issä vettä tai reiät veden alla?

Käytä muovisukkaa. Ota pätkä muovikalvosta tehtyä putkea ja sido alapäähän solmu. Käyttäen riittävän pitkää keppiä paina sukka reiän pohjalle. Täytä sukka Ter-Mite massalla pinnalta. Älä päästä vettä muovisukan sisään jottei Ter-Mite massan seossuhde laimene liikaa. Hätätilassa voit tehdä muovisukkaa vaikka jätesäkin ja pakkausteipin avulla. Jos massa ei kovetu reagoidessaan pääsee reikään jostain vettä, esim. kapillaari-ilmiöllä (hiusputki-ilmiö) kiven läpi alakautta - tällöin massa menettää voimansa ja on pilalla. Kun Ter-Mite -massa on jämähtänyt se ei enää välitä lisävedestä eikä sekoitussuhde muutu.

Menekki

Ter-Miten menekki materiaalista riippuen yleensä noin 8-20kg/m3. Menekkiin vaikuttaa rei'än halkaisija ja niiden määrä sekä pituus. Myös se oletko kuljettamassa kivenkappaleet käsin vai koneellisesti pois. Muista, että kuutio kiveä painaa yli 3000kg ja jo 200kg kappale on vaikeaa kammeta nurmikolta käsipelillä. Mitä enemmän kappaleessa on reikiä sitä pienempiin paloihin se halkeaa.

Menekki.gif
bottom of page