termite_logo_rgb_taustaton

Huomaathan, että tälläkin sivustolla käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sen käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Ter-Mite käyttövinkkejä

Miten Ter-Mitea käytetään?

 

Ter-Mitea on helppo käyttää. Murrettavaan kohteeseen porataan reikälinja tai reikäruudukko siihen kohtaan mistä kiven tai betonin halutaan halkeavan. Enemmän reikiä = pienempiä palasia.

 

Reikäkuvion suunnittelu kannattaa tehdä etukäteen. Fiksulla porauksella kohde saadaan rikottua helposti käsiteltäviin kappaleisiin.

Kysy meiltä vinkkejä reikäkuvion suunnitteluun.  

 

Muista, että kivellä tai betonilla tulee aina olla tilaa mihin haljeta. Reunasta aloittaminen on aina  tehokkaampaa kuin keskeltä kappaletta mutta jos tilaa halkeamiselle on, isokin kappale halkeaa.  

 

Älä työskentele kiireellä - muista, että reaktio ja halkeaminen kestää muutamasta tunnista useaan vuorokauteen riippuen materiaalista

ja olosuhteista. Poikkeuksena sekoitus- ja reikientäyttövaihe, tämä on syytä hoitaa ripeästi koska prosessi alkaa heti kun aloitat sekoituksen!

 

Poraussuositukset

 

Porattavien reikien suositeltu halkaisija 27-51mm. Noin 25mm toimii mutta vaatii enemmän reikiä ja enemmän aikaa. Testeissä jopa alimitoitettu 20mm reikä 20cm välein toimi mutta vaati toista viikkoa rikkoakseen lohkareet.

 

Reiän suositeltu minimisyvyys 10 x reiän halkaisija (esim. 30mm terällä min 30cm).

 

Reikäväli murrettavasta materiaalista ja teräkoosta riippuva, ks suosituksemme taulukosta, (suositukset päivitetty 10/2009):

Ter-Mite esittely Termite ohje PDF

Lataa Ter-Mite käyttöohje ylläolevaa nappia klikkaamalla. Ohjeessa myös porauskaaviot. Tiedostokoko 580 kt ja formaatti Acrobat PDF.

 

Huom! Ter-Mite on sitä tehokkaampaa mitä suurempi reiän halkaisija on, max reikäkoko 51mm.

 

 

Käyttöturvallisuus

 

Tutustu käyttöohjeisiin ja pakkausselosteeseen huolellisesti ja käytä henkilökohtaisia suojavarusteita: suojalasit, kumihanskat, hengityssuojaus. Älä katso poranreikiin täytettyäsi ne, massa saattaa reagoidessaan purskahdella ulos reiästä aiheuttaen vakavia silmävammoja! Ter-Mite on silmiä syövyttävää! Peitä täytetyt reiät pressulla tai kostutetulla juuttikankaalla.

 

 

Takuu: takaamme kuiva-aineen laadun. Projektin onnistuminen on tekijän käsissä.

Selitys: esim. 0.8 H = 80% kappaleen läpi.

Menekki Kg/m3 riippuu siitä kuinka pieneksi kappale pitää rikkoa. Ks. lisää alta.

 

Huom! älä kitsastele porauksessa, poraa mielummin liikaa reikiä ja jätä niitä tyhjiksi kuin liian vähän. Kaikki reiät auttavat ja varmistavat projektisi onnistumista. Murtuminen tapahtuu reiästä reikään.

 

Jos haluat siistin murtoreunan poraa haluttuun kohtaan tiuha rivi reikiä ja halkaise tämä reuna viimeiseksi.

 

Sekoittamisesta

 

Ter-Mite sekoitetaan huolellisesti mutta ripeästi puhtaaseen kylmään veteen ja kaadetaan reikiin välittömästi sekoittamisen jälkeen. Reaktio alkaa heti ja aine jämähtää kiinteäksi minuuteissa. Sekoita siis vasta kun reiät ovat täyttövalmiit. Käytä sekoittamiseen porakoneeseen kiinnitettävää laastivispilää. Älä käytä lasiastioita.

 

Aurinkoisella kelillä tai helteellä sekoita varjossa, toimi nopeasti ja käytä mahdollisimman kylmää vettä. On parasta toimia aamutuimaan kun on vielä viileää, kohde on ehtinyt yön aikana jäähtyä ei helle ole vielä alkanut - paras hetki täyttää reiät.

 

HUOM! mittaa vesi ensin ämpäriin  ja kaada Ter-Mite veteen samalla sekoittaen. Käytä kesällä mahdollisimman kylmää vettä.

 

Sekoitussuhde: ämpäriin 1.5ltr vettä ja 5kg Ter-Miteä, jos käytät kerralla vähemmän niin käytä 1 osaa vettä ja 3 osaa Ter-Miteä (painon mukaan).

 

Reikien täyttämisestä

 

1. Toimi ripeästi, varaa tratit ja muut työkalut etukäteen - sekoituksen jälkeen niiden etsimiselle ei ole enää aikaa.

2. Varmista ennen täyttöä (sekoittamista), että reiät ovat tyhjiä porausjätteistä

3. Täytä reiät aamutuimaan kun ilma ja kohde on vielä viileät, pahin ajankohta täyttää on keskipäivällä tai sen jälkeen kun aurinko on kuumentanut kohteen

4. Kun olet täyttänyt reiät, peitä ne. Paras materiaali on märkä juuttikangas, sitä saa esim. puutarhaliikkeistä. Märkä juuttikangas viilentää kohdetta, suojaa auringolta ja mahdolliselta ulospuhallukselta. Voit kastella kevyesti kangasta esim. vesiletkulla jos se näyttää kuivuvan auringossa nopeasti. Kevytpeitekin käy ulospuhallussuojaksi jos juuttikangasta ei ole saatavilla mutta sillä ei ole viilentäviä ominaisuuksia.

5. Kun reiät on täytetty älä enää oleskele reikien läheisyydessä ja estä lapsien ja kotieläimien sekä muiden asiaankuulumattomien pääsy paikalle.

 

 

Rei'issä vettä tai reiät veden alla? 

 

Käytä muovisukkaa. Ota pätkä muovista tehtyä putkea ja sido alapäähän solmu. Käyttäen riittävän pitkää keppiä paina sukka reiän pohjalle. Täytä sukka Ter-Mite massalla pinnalta. Älä päästä vettä  muovisukan sisään jottei Ter-Mite massan seossuhde mene pieleen.

Hätätilassa voit tehdä muovisukkaa vaikka jätesäkin ja pakkausteipin avulla.  Jos massa ei kovetu reagoidessaan pääsee reikään jostain vettä, esim. kapillaari-ilmiöllä (hiusputki-ilmiö) kiven läpi alakautta - tällöin massa menettää voimansa ja on pilalla. Kun Ter-Mite -massa on jämähtänyt se ei enää välitä lisävedestä eikä sekoitussuhde muutu.

 

 

Tuliko ongelmia? Klikkaa tästä ja käy läpi ongelmanratkaisutaulukkomme:

Ter-Mite kuvasivulle Takaisin pääsivulle

Ladda ner Ter-Mite manual. PDF 580 kt.

Menekki

 

Ter-Miten menekki materiaalista riippuen yleensä noin 8-20kg/m3. Menekkiin vaikuttaa rei'än halkaisija ja niiden määrä sekä pituus. Myös se oletko kuljettamassa kivenkappaleet käsin vai koneellisesti pois. Muista, että kuutio kiveä painaa yli 3000kg ja jo 200kg kappale on vaikeaa kammeta nurmikolta käsipelillä. Mitä enemmän kappaleessa on reikiä sitä pienempiin paloihin se halkeaa.

Ongelmanratkaisu poraustaulukko

Copyright Dextec Oy 2007-2017

Varoitus:

 

Älä sekoita Ter-Mitä mihinkään muuhun kemikaaliin tai tuotteeseen.

 

Kemikaalit eivät ole yhteensopivia toistensa kanssa ja vaikutuksia ei voi ennakoida.

 

Ter-Mite on tunnettu ja ammattilaistenkin luottama tuote, joka on rekisteröity EU:n ja Suomen lakien ja määräysten mukaisesti.

 

Varmista etanadynamiittia valitessasi, että tuote on asianmukaisesti rekisteröity ja pakkausmerkitty sekä turvallinen käyttää. Älä ota riskiä ja osta epämääräistä tuotetta.

 

Etanadynamiiteissä on eroja, Ter-Mite on jo yli 10 vuotta Suomessa myyty laatutuote. Heikommalla tuotteella haaskaat aikaa ja rahaa. Poraamnen on työlästä puuhaa ja epäonnistuminen maksimoi kurjuuden, valitse varmasti laadukas Ter-Mite!

Menekinarviointitaulukko Lehtiartikkelit